Rodinné vinařství Košut
Prušánky
Kořeny hospodářství rodiny Košutových sahají daleko do minulosti. Nejstarší dochovaná památka, která svědčí o historii hospodaření naší rodiny, je trám na hospodářském stavení v Moravské Nové Vsi. Ten je památkou na jednoho z našich předků, který získal ocenění jako "Hospodář roku 1862". Naši předkové se od jak živa věnovali zemědělství. Zaměření bylo široké, přes pěstování tradičních polních plodin, chovu koní a dobytka až po pěstování révy a výrobu vína. Vývoj hospodářství procházel příznivým i nepříznivým obdobím a na tradici soukromého hospodaření jsme navázali v roce 1992, kdy jsme začali našemu hospodaření dávat dnešní podobu. Nyní se okrajově zabýváme polní a živočišnou výrobou s chovem koní.
Hlavní činností naší firmy je však výroba kvalitních vín z vlastních vinic s důrazem na co nejosobitější charakter a rozmanitost moravských vín. Naše vinice se nachází ve vinařských obcích Moravská Nová Ves a Prušánky ve vinařské podoblasti Slovácké. Celková rozloha našich vinic je 15 ha a spolu s 12 ha našeho strýce Ing. Miroslava Košuta obhospodařujeme necelých třicet hektarů révy vinné.
Naše rodinné vinařství, je střední dynamicky se rozvíjející vinařskou firmou sídlící v obci Prušánky, s provozovnou v Moravské Nové Vsi a s archivními sklepy v malebné vesničce vinných sklepů "Nechory". Hlavními představiteli rodinné firmy jsou bratři Luděk a Jaroslav Košutovi, absolventi vinařské školy ve Valticích a Mendlovy univerzity v Brně, zahradnické fakulty v Lednici na Moravě, kterým pomáhá otec Jan Košut a strýc Ing. Miroslav Košut s našimi nejmenšími Jeníčkem, Martínkem a Rostíkem. Technologem mající na starosti výrobu vín je Ing. Luděk Košut a hlavním agronomem je Jaroslav Košut, samozřejmostí je však jednoznačná spolupráce a vzájemné konzultace jak pro pěstování révy, tak pro výrobu vín.
V roce 1995 jsme rozšířili i výrobu vína, kdy jsme naše malé vinařství zvětšili a začali vinařství směřovat k dnešní podobě. S produkcí lahvových vín a jejich prodejem jsme započali v roce 2002 a od této doby, začínáme psát novou, dnešní historii našeho vinařství.
Veškerá produkce se zpracovává moderními technologiemi. Samozřejmostí jsou pneumatické lisy, vinifikátory na nakvášení červených vín, či agregáty pro plně automatizované řízení kvasných procesů, s regulací teploty chlazení pro kvašení bílých vín a ohřevem pro biologické odbourávání kyselin červených vín nebo flotační odkalovače a deskové či křemelinové filtry.
Po školení vín jsou partie láhví umístěny v archivních sklepích nebo dále zrají v ležáckých sklepích, popřípadě v barrique sudech.